Familjescouting

Genom Familjescouting får barn under åtta år tillsammans med en eller flera vuxna på ett roligt och lekfullt sätt möta scouting.

Barn och vuxna tillsammans

Barn och vuxen deltar tillsammans i verksamheten och aktiviteterna som de får vara med på passar både stor och liten.

Den vuxna deltagaren är alltid den som har ansvaret för det medföljande barnet. De vuxna i gruppen ger möjlighet att göra lite mer avancerade aktiviteter då vuxen och barn kan hjälpas åt. De vuxna är lika mycket deltagare som barnen och det är viktigt att planera verksamheten så att både barn och vuxen kan ta en aktiv del i den.

Den som deltar tillsammans med barnet kan vara en förälder, en mor- eller farförälder, släkting, vän till familjen eller en annan person som barnet känner sig tryggt med. I Familjescouting är det relationen mellan barnet och den vuxne som ska få utvecklas.

Så funkar det

I det här 16-sidiga materialet får du som ledare en fin introduktion till familjescouting, till de symboler som används, familjescoutings olika sagor och praktiska tips för planering och möten.

Material för deltagare

I deltagarmaterialet finns en samling sidor som kan skrivas ut eller mailas till föräldrar och andra vuxna som vill veta mer om familjescouting. Det finns även pysselsidor så att scouterna också har roligt medan föräldrarna tittar igenom de andra sidorna.

Möt Parum och Magna

I familjescouting får vi träffa de två björnarna Parum och Magna och genom olika sagor får deltagarna följa med dem på äventyr. Parum är den lilla björnen och den som är mest påhittig och nyfiken. Parum gillar att utforska och prova nya saker. Magna är den som har upplevt många olika saker och situationer, som reflekterar och funderar över hur saker och ting fungerar eller hör samman. Tillsammans har de roligt, möter andra, leker, upptäcker nya spännande saker och hjälper varandra när det behövs.

När vi arbetar med yngre barn är sagan och fantasin bra verktyg för att bygga förståelse och fånga intresse. Genom att använda sagan som övergripande ramverk under mötena får både barn och vuxen en plattform att diskutera och fundera utifrån. Sagan kan användas för att bygga upp en berättelse och skapa förväntningar, spänning eller någon annan känsla som vi vill använda för att sätta tonen för mötet.

Familjescoutsagor

Det finns flera olika familjescoutsagor. Det finns en grundsaga som går att läsa mer om nedan samt olika sagor kopplade till olika teman. Sagosamlingen är en samling av sagor som kopplar till de olika mötesteman som finns i aktivitetspaketet för familjescouting. De sagorna inleds med en kortare berättelse på rim som följs av en lite längre berättelse som avslutas med några reflekterande rader på rim. Det går att använda sagan i sin helhet, läsa endast utvalda delar eller dela upp den i olika delar under mötet. Utöver sagosamlingen finns också ett antal kortare sagor där det både finns sagor som är helt på rim samt kortare sagor utan rim, alla dessa kortare sagor är också de kopplade till olika teman som ni kan använda fristående eller koppla till mötets aktiviteter. Mer information om hur sagorna kan användas finns i guiden “Så funkar det”.

Grundsaga

Den kortare grundsagan beskriver vilka björnarna Parum och Magna är. Sagan avslutas med fyra meningar som är ett rop som deltagarna kan ropa tillsammans. Denna kortare sagovariant passar bra att ha som del i startceremonin för mötet.

Ta kontakt med oss i scoutkåren så genomför vi en träff där vi går igenom ovan och annat bra att ha för att skapa en Familjescoutavdelning. Det låter svårare än det är.   🙂