VÅRA SCOUTMÖTEN VT 2024

 

Vi träffas varannan söndag kl. 15-17 i Brämhults scoutstuga på Flädergatan 44 i Brämhult om inget annat anges nedan.
Mer info hittar du längst ner på denna sida.

Anmälan

görs i vårt formulär här.

 

För mer info om våra avdelningar:
Familjescout [4-7 år]
Spårarscout [8-9 år]
Upptäckarscout [10-11 år]
Äventyrarscout [12-14 år]

 

Januari

7

Föräldramöte och Planering

Vår utvecklingskonsulent Charlotte Blomster från Scouternas västra kansli kommer och ger en introduktion om scouting medans vi ledare planerar vårens scoutäventyr. Mer info och anmälan.

20 – 21

Scouthajk för alla   🙂

Alla barn i alla åldrar välkomnas till en hajk där vi kommer vandra en bit på Sjuhäradsleden till Brämhults scoutstuga.

  • Äventyrsscouter 12-14 år går från Almenäs till scoutstugan. Lunch äts utmed vägen.
  • Upptäckarscouter 10-11 år går från Kypegården till scoutstugan. Lunch äts utmed vägen.
  • Spårarscouter 8-9 år och Familjescout 4-7 år går från Ymergården till scoutstugan. Fika intas utmed vägen.

Väl framme vid scoutstugan fixar scouterna sina övernattningsplatser (inomhus eller utomhus, vilket man vill).
Vi kommer få besök av minst Vårgårda Scoutkår, kanske scouter från fler scoutkårer.  🙂    Mer info kommer inom kort!

 

Februari

3 – 4

Ledarutbildning Leda Väst

Vi är fyra ledare som åker till Flämslätts kursgård utanför Skövde på en fullspäckad utbildningshelg.

https://www.scouternasfolkhogskola.se/kurser-utbildningar/330/leda-vst-2024-flmsltt

Ansökan är stängd för detta tillfälle men fler tillfällen kommer för de vuxna / föräldrar som vill få en personlig utveckling och också vill ge unga en meningsfull fritid i naturen.

Vi behöver fler vuxna, ta chansen till en livsomvälvande upplevelse!

18

Scoutmöte – tema Matlagning

Årets första möte. Har du inte varit med tidigare, bara kom. Mellis behöver inte tas med denna gång. Scoutkåren bjuder på maten.

Familjescout

Familjerna ansvarar för all mat. Bord bärs ut, 2 st pop-up tält (vid sämre väder). Grönsaker ska skäras och läggas i skålar, tacochips hällas upp, pitabröd läggas i brödkorgar, kåsor, bestick osv, allt bäras ut och ställas på borden.

Spårarscout

Spårarna plockar fram lekablock till eldstad. Bär fram knivlådan, ved och tändstickor. Täljer och späntar för att sen lägga där elden ska vara. De testar och tränar på att tända eld på det man täljt och späntat. Ved läggs på för att få en större eld. Allt under ledares uppsyn.

Upptäckarscout

Upptäckare surrar stor trefot som sen ställs ovanför eldstaden. Knyter fast kedja och hänger i en gryta för att koka diskvatten. De får en genomgång av knivens delar. Om tid finns surras ett diskställ.

Äventyrarscout

Äventyrare slipar yxa och kniv, fixar skydd på yxor osv. Lär sig verktygens olika delars namn, ska kunna nämna knivens delar (som man lär sig som Upptäckare) osv. Om tid finns hämtar de slanor från skogen och kvistar av dem med yxan. Visar Upptäckare hur man sågar av dem och inte minst spetsar dem för användning till diskställ.

 

Mars

3

Scoutmöte – tema Elden

Familjescout

Vi läser en saga om värme. Lägger en ring av stenar för att ha elden i. Plockar fram pinnar och annat bra som brinner från skogen. Pratar lite om elden (värme men också farlig). Täljer med kniv tillsammans med vuxen (vi visar hur). Tänder tändstickor. Ledare tänder eld och barnen får lägga in de pinnar och annat som de samlat från skogen. När allt är igång tar vi en mellis. En mysig stund med elden helt enkelt.

Spårarscout

Scouterna täljer, hugger och späntar stickor ( vi visar såklart hur). Lär sig lägga upp en eldstad i form av Pyramideld. Visar att det också finns andra eldtyper. Tänder tändstickor, och spårarscouter tänder i näver och får upp en eld med oss vuxna. Ta gärna med lite mellis som vi myser med framför elden. Efter det tränar vi på att ändra elden och sen släcka elden.

Upptäckarscout

Ska kunna tända en eld. Gör samma som yngre åldersgrupperna med skillnad att varje scout får testa tända elden med det man täljt och späntat. elden släcks varje gång ny scout ska tända elden. Kunna visa att man kan säkerhet med elden. Kunna sätta upp båden en Pagodeld och en Pyramideld.

Äventyrarscout

Samma som yngre åldrar. Träna på att tända eld med tändstål.

  • Med hjälp av kniv, tändstickor och bränsle du hittar i naturen kunna göra upp en eld och hålla den vid liv under en längre tid.
  • Känna till olika eldtyper och kunna anpassa elden efter olika situationer som matlagning, värmekälla eller mys.
  • Kunna skilja på några olika typer av trä och veta vad som skiljer dem åt i eldhänseende, till exempel vad som ger mest värme och vad som skvätter mest/minst.
  • Ha provat på att göra upp eld med andra metoder än tändare och tändstickor, t.ex. eldstål eller förstoringsglas.

17

Scoutmöte – tema Hitta Ut

Vi kommer vara på Ymerstugan. Samling där kl. 15.00.  https://maps.app.goo.gl/c9TDe2MwqnzgHVv77

Familjescout

Håller sig runt Ymerstugan. Träna kartecken.  Och lägga ut scouternas egna spårtecken.

Spårarscout

Gå en stig runt Ymergården utifrån en markerad runda på en karta man får gå med. Ledare går en bit bakom så de själva får testa att hitta. Också göra ett memory och en stafett.

Upptäckarscout

Orientera längs lite längre stigar på en kulle. Samla bokstäver likt Spårarscout. Hitta orienteringsskyltar som vi ledare lagt ut. Ge dem papper och penna. Gå 2 och 2. Memory och stafett på slutet om tid finns.

Äventyrarscout

Gå med karta och kompass och gå det större området runt kullen. Inte enbart på stigar. Ledare lägger ut kontroller och markerar siffror på deras karta.

 

April

7

Scoutmöte – tema Hitta Hem – Ymer

När man väl hittat ut i skogens gröna salar, hur ska man då hitta hem? Vad ska man tänka på när man går i skogen? Om man gått vilse, vad gör man då? Både viktigt och spännande.  🙂
OBS!  —  Vi kommer vara på Ymerstugan. Samling där kl. 15.00.  https://maps.app.goo.gl/c9TDe2MwqnzgHVv77

Familjescout / Spårarscout

Vi läser sagan om Parum och Magna för Familjescout om att hitta hem.

Spårarscout får samtidigt en introduktion om Civilförsvarets material Hitta Vilse. Tillsammans med familjescout visar vi hur man kramar träd, blåser i vissla, bygger ett litet bo under en träd, eller hellre en fin koja :). Varje grupp får träna på att göra plats men också att hitta den andra gruppens plats. Familjescout och spårare får diplom. Spårare tränar sin adress/er och telefonnummer.

Upptäckarscout

Lär sig scouternas egna Spårtecken och går ett sådant som ledare lag ut i skogen. Utmed vägen finns exempelvis så kallade Brevpilar och annat som visar väderstreck (ex markera där en myrstack finns som är mot söder). Spåret ligger kvar och Upptäckarna kan gå samma väg tillbaka men baklänges.

Äventyrarscout

Spårtecken. Gå spår som ledare lagt ut i djupa skogen. Utmed vägen Brevpilar och annat som visar väderstreck o annat man behöver veta för att hitta. Ledare plockar bort spårtecken medan de går. Väl ute i skogen får de uppdrag att nu hitta hem med det de lärt sig på väg ut och gången innan när tema var Hitta Ut. Med karta, kompass och väderstreck ska de nu hitta hem…  🙂

 

14

Scoutmöte – tema Lära om skogen – SCOUTSTUGAN — OBS! ÄNDRAD PLATS PGA BLÅST

 

GISSA BAJSET OCH KONSTIG NATUR 💩🍀🙋‍♀️🙋
Japp, du läste rätt. Denna helg på söndag 14 april kl. 15 samlas vi på Almås naturreservat för att lära om skit och annat konstigt.

MÖT VÅREN
Våren är på väg och med det börjar man märka av naturen som mest. Men vad är det som slår ut, vad är det för konstiga märken i marken man kan se, vems är bajset i naturen och vad får man och vad får man inte göra i naturen?

GISSA BAJSET
Väl framme till grillstugan plockar vi fram bajset. Ja, alltså inte vårt eget bajs utan djurens som kallas spillning. Vet du hur djurens bajs ser ut? Håll för näsan och gissa. 🐾💩🤢👣🙈🌳

VÅFFLOR ÖVER ELD
Sen tänder vi en eld. Fixar du det, kan du tända en eld? Dels grillar du det du har med dig (ex korv, hamburgare, bröd osv) och dels har scoutkåren med våffeljärn, våfflor är nämligen som godast över öppen eld! 😋🧇🔥🍔🌭

Vi ses i scoutstugan. Ändrad plats pga av blåsten!

 

28

Scoutmöte – Sankt Georgfirande

Sankt Georg, i Sverige även kallad Sankt Göran, Sankt Jörgen och Sankt Örjan, var en riddare som levde på 200- och 300-talen. Den 23 april varje år firar scouter över hela världen Sankt Georgsdagen. Utgångspunkten för dagen är berättelsen om riddaren Georg som genom sitt mod räddar en by från en fruktansvärd drake.

Vi firar denna dag genom att dels få uppleva berättelsen om Sankt Göran och draken och dels genom att scouterna får märken för de möten de deltagit på som ett bevis på allt man lär sig. Märken som de kan sätta på sin scoutskjorta (har man inte en finns det att beställa via oss i scoutkåren). Vi inviger också nya medlemmar som då får Brämhults Scoutkårs märke och vår scoutkårs halsduk. Märken och halsduk får man utan kostnad, scoutskjortan betalar man för. Bara fråga oss scoutledare om ni har frågor.  🙂

Vi avslutar firandet med att fika tillsammans.

 

Maj

12

Scoutmöte – tema Sjukvård

L-ABCDE, stabilt sidoläge, mitella med en scouthalsduk, tryckförband, HLR, bandage, fingerförband, plåster av olika slag, vätskeersättning, brännskador, knivsår osv. Massa bra att kunna, både i scouterna och i övrigt. Missa inte ett ”sjukt” kul och intressant scoutmöte!  🙂

Mer info vad exakt de olika åldersgrupperna ska göra (likt ovan) kommer inom kort.

19

Scoutmöte – tema Förberedelse Äventyret, Vårläger och Sommarläger

Eftersom scoutmötet söndag 26 maj inte blir ett vanligt scoutmöte lägger vi in ett scoutmöte till (det blir alltså scoutmöten varje vecka ett litet tag här i maj månad).

På detta scoutmöte gör vi följande:

  • Går igenom mer detaljer om de kommande lägren ni ser längre när på denna sida.
  • Lär vi oss packa en ryggsäck rätt.
  • Går igenom våra lådor med lägermaterial så vi får med oss rätt saker.

25 – 26

Äventyret – distriktsläger med tema Cirkus

Den 25-26 maj förvandlas lägergården till en riktig drömcirkus! Vill du vara med och göra drömmen till verklighet? Enhjuling, jonglering, lindans och mängder av andra cirkustrix! Har du en talang att visa upp på Veras cirkus? Missa inte komma på Äventyret 2024 med tema Cirkus!

Lägret är för scouter 10 år och äldre och kommer samla scouter från hela vårt distrikt Västgöta Södra Scoutdistrikt (Sjuhärad med omnejd). Vi hoppas igen kunna köra lägret tillsammans med Vårgårda Scoutkår.

Mer information och anmälan finns här  >>>

 

Juni

7 – 9

Vårläger Sävsjövik

Scoutkårens årliga vårläger som håller till på lägergård utanför Svaneholm.
Mer information kommer inom kort. Anmälan senast 10 maj och görs i vårt formulär här.

 

Juli – Augusti

28 juli – 3 augusti

Sommarlägret Velj 24 på västkusten

28 juli till 3 augusti samlas ca 3500 glada scouter på Kragenäs lägerängar i Tanumshede för att tillsammans skapa ett härligt läger. Spårarscouter (8-9 år) är välkomna onsdag 31 juli till lördag 3 augusti.

Velj!24 är en resa genom de fyra elementen, vatten, eld, luft, jord och det femte elementet jaget. Deltagare på lägret kommer utmanas och utvecklas samtidigt som de får känna gemenskap och glädje.

Velj!24 kommer arrangeras på Kragenäs. Med det vidsträckta havet i väster, inomskärs milslånga kanotleder i norr, utbredda hajkområden i öster och hela Tanums kommuns kulturarv i söder bjuder Kragenäs in till äventyr och minnen för livet.

Mer information hittar du här:  https://bramhult.scout.se/kalender/sommarlager-velj24
Anmälan senast 29 mars och görs i vårt formulär här.

 

 

Mer info:

  • Vi träffas varannan söndag kl 15-17.
  • Kläder efter väder och sittunderlag.
  • Medtag eget mellanmål (ex macka o frukt), vi tar en paus och fikar tillsammans.
  • Vi erbjuder verksamhet för Familjescout [4-7 år], Spårarscout [8-9 år],  Upptäckarscout [10-11 år] och Äventyrarscout [12-14 år].
  • Man går upp till nästa åldersgrupp efter sommaren. Fyller man exempelvis 10 år i år blir man Spårarscout först efter sommaren.
  • Vi träffas i vår gula stuga på Flädergatan 44 om inget annat anges.
  • Alla avdelningar (åldersgrupper) träffas samma dag och tid men vi delar upp oss och är på olika platser omkring vår stuga när vi kör våra olika aktiviteter.
  • Alla deltagare anmäler sig via vårt formulär, se respektive möte för formulär. Detta för att vi ska få bidrag för våra medlemmar och som en säkerhetsåtgärd.
  • Alla medlemmar är försäkrade på våra scoutmöten.
  • Alla möten ingår i medlemsavgiften förutom hajker och läger, (se respektive möte för ev. kostnad).